środa, 8 stycznia 2014

Czy soki to samo zdrowie?

Dzisiaj będzie trochę inny post. Ostatnio pisałam, że kupiłam sokowirówkę i wyciskarkę elektryczną i dzięki temu mogę teraz pić smaczne soczki zrobione w domu. Jednak czy one na prawdę są takie zdrowe i nie zaszkodzą mi, pijąc je w dużych ilościach?
Jest to dla mnie bardzo ciekawy temat, ponieważ w dzisiejszych czasach jest BOOM na zdrowe odżywianie.



Wiadome jest, że wyciśnięty świeży sok z owocu w domu jest dużo zdrowszy od tego kupionego w sklepie, a dlaczego? To je porównamy.


Sok ze sklepu: 

- może zawierać syntetyczny kwasek cytrynowy, który uszkadza mózg. Znaleźć go można np. w marchewkowych Kubusiach dla dzieci, niby zdrowych,
- cukry, które mogą powodować otyłość,
- konserwanty, które przedłużają żywotność soków 
- syntetyczna witamina C, zakwasza organizm, może uszkadzać DNA oraz sprzyjać w tworzeniu się kamieni w nerkach,

Sok zrobiony w domu:

- wyciskany jest z prawdziwego owocu,
- zawiera wiele naturalnych witamin, nie syntetycznych
- miąższ, który zawiera substancje chroniące nas przed nowotworami
- nie zawiera konserwantów, ponieważ wypijamy go od razu po zrobieniu
- zawiera błonnik, który poprawia perystaltykę jelit
- zawiera cukry proste, np. fruktoza, sacharoza i glukoza, które dobrze przyswaja nasz organizm. 

Moje spostrzeżenia:


Jak widać, wiele soków ze sklepów nie jest do końca zdrowych, jak niektórzy producenci nas zapewniają, i że są zrobione ze 100% owoców, a tak na prawdę nas oszukują, ponieważ zawierają dużo chemii, konserwanty oraz rozcieńczane są wodą. Domowy sok będzie zawsze zdrowszy. Już sam fakt tego, że wiemy z czego jest zrobiony, bo sami go robimy. Oczywiście nie należy też przesadzać z piciem soków, również świeżo wyciskanych, ponieważ np. fruktoza w nadmiernej ilości może powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe, a tego raczej nikt nie chce :) Dlatego najlepiej pić 1-2 szklanki soku dziennie, i powinno być w porządku. 
Różnice jakie zauważyłam w sokach ze sklepu, a tymi domowymi to ich smak. Patrząc np. na soki pomarańczowe, bo w dzieciństwie bardzo je lubiła, te ze sklepu są słodsze i nie za bardzo przypominają smak pomarańczy, a domowe kwaśniejsze. Dobra pomarańcza, ma smak kwaśny i tak też powinien smakować sok. Domyślam się, że ten słodkawy smak spowodowany jest dużą ilością cukru w soku.
W kolorze także możemy znaleźć pewne różnice, szczególnie przy jabłkowych, bo przy pomarańczowych to kolor zbytnio się nie różni. Sok jabłkowy ze sklepu jest taki w kolorze jasnobursztynowym i na dodatek jest taki czysty i przejrzysty, natomiast ten świeżo wyciśnięty, jest mętny i żółto-zielony. Także rzucająca się w oczy różnica.


Do porównania użyłam soku jabłkowego 100% Cappy.

Ciekawostki ode mnie:

Na studiach przeprowadzałam badania na temat antyoksydacyjności wybranych soków świeżo wyciśniętych, czyli soków, które najlepiej neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są, np. za szybsze starzenie się komórek. Wzięłam pod uwagę soki m.in. z kiwi, z cytryny, z arbuza i z czereśni. 
Z moich badań wynikło, że najlepsze właściwości antyoksydacyjne ma cytryna i kiwi. Arbuz wyszedł najsłabiej, co nie oznacza, że nie zawiera tych własności. Oczywiście zawiera tylko w mniejszym stopniu, niż cytryna, kiwi czy czereśnia. 
---
U osób, których w codziennej diecie znajduje się dużo witaminy C i magnezu mają zdrowsze płuca.
---
Spożywając soki ze świeżych owoców, szczególnie z żurawiny, mniej narażamy się na zapalenie dróg moczowych.

Podsumowując lepiej pić świeżo wyciskane soki, niż te kupione ze sklepu, gdyż są dużo zdrowsze i pewniejsze, bo wiem co pijemy. Oczywiście soki ze sklepu także dostarczają nam pewnych witamin, tylko trzeba sprawdzać etykiety i kupować te z najmniejszą ilością chemii.

Nie chcę oczywiście żebyście mnie brały za jakąś zwariowaną eko fankę, bo jadam i piję wiele niezdrowych rzeczy, ale czasami warto wiedzieć coś więcej na pewne tematy :) Szczególnie jeśli chodzi o nasze zdrowie. 

A co Wy o tym sądzicie? Ważne jest dla Was co zawierają soki przez Was pijące? 


25 komentarzy:

  1. A jaki masz model?
    Ja zainwestowałam w wyciskarkę soków ( taką do warzyw i wszystkich owoców - nie tylko do cytrusów) i jestem zachwycona. Kupiłam ją głównie dla Juniorka, ale oczywiście my też czasami korzystamy.
    w lecie litr soku arbuzowego schodził w 15 minut :)
    Robimy też soki warzywne.
    Ja mam wyciskarkę Zelmer Juice Maker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciskarkę mam tą Biedronkową: http://monyrka.blogspot.com/2014/01/wyciskarka-lepsza-biedronkowa-niz.html

      I nie wiedziałam, że jest wyciskarka także do warzyw hehe, zacofana jestem :)

      A sokowirówka to Apollo Vitale i w niej robimy soki warzywne i takie, których nie możemy zrobić na wyciskarce cytrusowej :)

      Ogólnie to nie znam się na wyciskarkach i sokowirówkach, ale póki co sprawdzają się bardzo dobrze :)

      Usuń
  2. wiadomo, że domowe jest lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to do niedawna myślałam, że te w kartonach są tak samo dobre jak te domowe, do dnia kiedy kupiliśmy sokowirówkę i wyciskarkę :) Teraz czuję wielką różnicę :)

      Usuń
  3. wiadomo z czego jest zrobiony sok domowy? hmmm może i tak ale nie wiadomo skąd owoce są i czym były pryskane :P ...(takie moje spostrzeżenie )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce przed każdym zjedzeniem powinno się wyszorować, obrać (w przypadku cytrusów). Idąc takim tokiem myślenia nie powinniśmy nic jeść, bo nic nie wiadomo skąd tak na prawdę się wzięło, jeśli byś nie wyhodowała sobie w ogródku :) a do tych robionych w domu nic nie dodajesz. Zresztą skąd wiesz czy te, które trafiły do np. kartonów nie były tak samo pryskane? :)

      Usuń
    2. racja :) chociaż i tak na pewno preferowałabym z tego względu domowe soczki :) pamiętam że jak byłam mała mama robiła nam sok z marchewki i jabłek...mmmm pycha :) też kiedyś sobie zakupię sokowirówkę :D

      Usuń
    3. Mi mama robiła surówkę z jabłka i marchewki :) A sokowirówkę polecam, przydatny sprzęcior :) Nie umiałabym teraz bez niego żyć :)

      Usuń
    4. I tak lepiej zrobić domowy z pryskanych jabłek niż kupić w kartonie z pryskanych jabłek ;-)

      Usuń
  4. Pyszne soczki domowe choć mętne są zdecydowanie lepsze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) Ale zawsze można wybierać owoce, które będą dawały mniej mętne soki :)

      Usuń
  5. Też wolę domowe ale mi się nie chcę robić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osz Ty leniuszku hehe :) u mnie na szczęście mój facet robi :D hehe

      Usuń
  6. domowe zawsze lepsze. wiesz sprawdz sobie tak. Na noc nalej do szklanki troszke soku z kartonu i tak pozostaw zobacz co bedzie rano na dnie. Watpie ze sie go zlapiesz na nastepny raz. My tak zrezygnowlismy z sokow i tylko domowej roboty :)
    Najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe a to ciekawe :)
      przy jabłkowym soku z kartonu, akurat żadnej różnicy nie widziałam. Był taki sam jak po nalaniu go do szklanki. A co najlepsze był jeszcze sporo po terminie, a wyglądał tak samo dobrze jak dopiero kupiony w sklepie. Więc teraz nawet się boje czy ktoś sprzedając niby dobry jeszcze sok mógł go przelać i sprzedać jeszcze raz, bo przecież różnicy nie widać :)

      Usuń
  7. Niestety nie mam sokowirówki i żałuję, bo moje dziecko litrami pije Kubusie, Pysie i inne cuda, a wiadomo, ile w nich cukru i to nie takiego pochodzącego z owoców:/ Rodzice mają sokowirówkę PRL-owską i chyba im ja skradnę, bo sprawna:) Oczywiście dopóki nie zainwestuję w "normalną":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że rodzice nie będą się gniewać, w końcu to dla dobra dziecka hehe :D zawsze możesz jeszcze zainwestować w wyciskarkę elektryczną. Ja kupiłam w biedronce za 40 zł i jest bardzo fajna. Na niej będziesz mogła robić cytrusowe soki małemu. Jeśli lubi soki pomarańczowe to za nieduże pieniądze taki sprzęcik możesz zakupić :)

      Usuń
  8. Ja soki robię w domu już od jakiegoś czasu. Kupuję wielką pakę jabłek, marchewek i eksperymentuję. Ostatnio moim ulubionym jest jabłko cytryna i imbir. Słodki z nutką kwasoty i ostrości. Super Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię w domu sama soki z różnych owoców co drugi dzień i wyraźnie czuję się lepiej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo soki robione w domu są dużo zdrowsze no i moim zdaniem smaczniejsze :) Poza tym wiesz co pijesz, bez różnych dodatków :)

      Usuń
  10. Myślę, że nawet nie warto porównywać świeżo wyciśniętego soku w domu i tych, które stoją na sklepowych półkach. Moja koleżanka zaraziła mnie manią picia świeżych soków i przez to kupiłam sobie wytłaczarkę do soków owocowo-warzywnych. Wybrałam chyba najlepszy urządzenie, z ronica, bo widać, że jest dobrze wykonane i będzie służyć przez kilka dobrych lat.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :) Jeśli spodobało Ci się u mnie to dodaj mnie do obserwatorów :)
Komentarze chamskie i wulgarne będą usuwane.